wtorek, 27 listopada 2012

Cukrowe czaszki i słodkie trumienki

Katarzyna Węgierek, „Apetyt na Meksyk. Familia”
Niedawno ukazała się kolejna książka z serii Apetyt na świat, tym razem dotycząca Meksyku. Podobnie jak w poprzedniej publikacji, „Apetyt na Maroko. Tadżin”, także tutaj zgrabnie połączono kulturę odległego kraju z jego tradycjami kulinarnymi, edukację z dobrą zabawą, sprawy ważne i poważne z dziecinnym, egzotycznym światem. A skąd w tytule recenzji motywy iście funeralne? Otóż główna nitka opowieści snutej przez Katarzynę Węgierek prowadzi czytelnika przez smakowite obchody meksykańskiego święta... zmarłych.

poniedziałek, 26 listopada 2012

Cudowne lata w Toskanii

Phil Doran, „Na przekór Toskanii. Nasze cudowne lata we Włoszech”
Mieszkanie w Toskanii, czy w ogóle przeprowadzka do małego domku na włoskiej prowincji jest obecnie niezwykle popularnym motywem literackim. Swoich sił w tym temacie spróbował również Phil Doran, scenarzysta i producent kultowego serialu „Cudowne lata”. W książce „Na przekór Toskanii” pisze o napotkanych we Włoszech absurdach codzienności, poszukiwaniu siebie oraz delektowaniu nowym stylem życia. Jeśli jeszcze nie macie dość Toskanii, polecam – jest zabawnie i przyjemnie. Poszukiwacze wątków kulinarnych muszą się jednak zadowolić jedynie kilkoma przystawkami.

piątek, 23 listopada 2012

Goście idą!

Anna Lucci, „Przyjmujemy gości”
Zorganizowanie przyjęcia zazwyczaj wiąże się z kilkudniowymi przygotowaniami – generalnymi porządkami, gorączkowym poszukiwaniem odpowiednich przepisów, kompletowaniem składników, a później gotowaniem, gotowaniem i jeszcze raz gotowaniem. Mimo długich preparacji, podczas przyjęcia nagle okazuje się, że na stole jest za mało koreczków, a w dodatku zabrakło wina. Gospodyni (lub gospodarz) marzy już tylko o tym, by położyć się do łóżka. Kiedy biesiada się kończy, pozostaje góra naczyń do zmywania... Jak pozbyć się widma „koszmaru” związanego z organizowaniem obiadów lub kolacji dla większej liczby osób? Co zrobić, aby w pełni cieszyć się spotkaniem z rodziną lub przyjaciółmi? Wystarczy przyrządzić szybką i prostą, ale niezwykle pyszną ucztę we włoskim stylu.

wtorek, 20 listopada 2012

Wojna z nutą czekolady

Wojciech Wiśniewski, „Smak dzieciństwa”Kiedy zobaczyłam okładkę „Smaku dzieciństwa” Wojciecha Wiśniewskiego, od razu wiedziałam, że czeka mnie niezwykła lektura. To klimatyczna opowieść o dawnej Warszawie oraz idyllicznych szczenięcych latach autora pełnych smaku „Jedynej” i kolorowych karmelków przerwanych wybuchem wojny. Niepokój i smutek przeplatają się tu z wielką miłością do słodyczy, a zwłaszcza wedlowskiej czekolady. Magiczna książka. Nostalgiczna, piękna i niemal intymna w sposobie opisywania dziecięcych doświadczeń. 


czwartek, 15 listopada 2012

Mała książka o pysznościach

„Małe pyszności: ptysie, herbatniki i inne ciasteczka”
Uwielbiam książki o słodyczach, zwłaszcza wydane w niewielkim formacie. Nie wiem dlaczego, ale oglądając takie publikacje, zawsze mam wrażenie, że trzymam w dłoniach prawdziwe apetyczne ciasteczko albo grzechu wartą pralinkę, a nie tylko papier. Wydawnictwo Jedność zainicjowało niedawno uroczą serięSłodycze w roli głównej”, w ramach której ukazała się pozycja pt. „Małe pyszności: ptysie, herbatniki i inne ciasteczka”. Książeczka jest bardzo przyjemna, zarówno dla oka, jak i dla... dłoni. Nie wspominając już o kubkach smakowych, które na pewno będą zadowolone z prezentowanych w środku wypieków.

wtorek, 13 listopada 2012

Jak wędruje każdy kęs

Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, „Zjedz to sam”
Jedzenie najczęściej kojarzy sięprzyjemnością. Dbamy o to, by potrawy były smaczne, pachnące i wspaniale wyglądały na talerzu. Bierzemy do buzi pierwszy kęs, dokładnie przeżuwamy, połykamy. I co właściwie dzieje się dalej z naszym pożywieniem? Dlaczego tak pięknie przygotowane potrawy zmieniają się ostatecznie w coś tak nieapetycznego, jak... sami wiecie co? Dzięki książce Aleksandry i Daniela MizielińskichZjedz to sampoznacie dokładną drogę, jaką pokonuje jedzenie od włożenia kęsa do buzi do wizyty w miejscu, gdzie król zwykł chadzać piechotą.

sobota, 10 listopada 2012

Japoński komiks o włoskiej restauracji

Natsume Ono, „Ristorante Paradiso”
Dostaję paczkę z dwiema książkami. Jedną znam z opisu, drugą widzę pierwszy raz. Pobieżnie zerkam na okładkę – „Ristorante Paradiso” – i szybko wertuję kartki. To komiks, kulinarny komiks! Wspaniale, ale coś jest nie tak... Trafił mi się chyba wadliwy egzemplarz, bo wszystko wywrócone jest do góry nogami. Cóż, wybaczcie, ale nie jestem znawcą komiksu, ani tym bardziej mangi. Zetknięcie z publikacją Natsume Ono było dla mnie dużą niespodzianką. Naprawdę powstało cośtakiego”? Wiedziałam już, co będę czytać tego wieczoru. Prawdziwa gratka dla fanów literatury kulinarnej!

środa, 7 listopada 2012

Dania prosto z bajki

Beata Biały, „Twarożek Białej Damy i inne dania prosto z bajki”
Czy zastanawialiście się kiedyś, co jedzą bohaterowie bajek? Zdecydowanie za mało miejsca poświęca się w nich na posiłki! Od czasu do czasu pojawia się jakaś tajemna mikstura do wypicia albo jabłko, nierzadko zatrute... Jak dla mnie trochę zbyt skromnie. Okazuje się jednak, że jest ktoś, kto doskonale zna świat baśniowych kulinariów! Beata Biały, autorka książkiTwarożek Białej Damy i inne dania prosto z bajkizaprasza na pyszną ucztę, którą mogą przygotować nawet najmłodsze dzieci. A na dokładkęwspaniałe i zabawne historie do poczytania podczas pałaszowania.

poniedziałek, 5 listopada 2012

Przysmaki królowej szwedzkiego kryminału

Camilla Läckberg, Christian Hellberg, „Smaki Fjällbacki”
Prawdziwa gratka dla fanów Camilli Läckberg! Znana autorka kryminałów napisała książkę kucharską wraz ze swoim przyjacielem Christianem Hellbergiem. Przyznaję, że twórczość Läckberg jest mi znana na tyle, na ile wymaga tego mój zawód, jednak żadnej jej powieści jak dotąd nie przeczytałam. Kiedy zobaczyłam książkęSmaki z Fjällbackiz nazwiskiem Camilli na okładce, pomyślałam: „Cóż, dziś każdy może wydać własną książkę kucharską i trzeba się z tym pogodzić”. Krótko mówiąc, byłam nastawiona sceptycznie, ale bardzo przyjemnie się rozczarowałam. Powiem więcej, po lekturzeSmaków z Fjällbackinabrałam ogromnego apetytu nie tylko na szwedzkie dania, lecz także na prozę Läckberg.

czwartek, 1 listopada 2012

Czy wiesz, co smakuje Twojemu sercu?

„Europejska Książka Kucharska”
Na polskim rynku wydawniczym pojawiła się ostatnio interesująca publikacja kulinarna – „Europejska Książka Kucharska”. Celem tego projektu, w którym wzięło udział 46 towarzystw kardiologicznych z całego świata, jest profilaktyka chorób układu krążenia. Często zapominamy o tym, że bardzo ważna dla naszego zdrowia jest odpowiednia dieta i jak wielu problemów możemy uniknąć, jedząc świadomie. Jeśli nie ufacie mnożącym się na księgarskich półkach poradnikom, pisanym przez wątpliwej reputacjispecjalistów”, ta książka jest dla was (autorytet twórców jest bowiem niepodważalny). Serce mamy jedno. Warto wiedzieć, co najbardziej mu smakuje i wiedzę czerpać z dobrego źródła.