poniedziałek, 30 grudnia 2013

Szczypta książki

Olga Kwiecińska, Agata Ziemnicka-Łaska, „Szczypta smaku”
Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka to znany z telewizji kulinarno-dietetyczny duet. Najpierw prowadziły „Rewolucję na talerzu”, a później program „Szczypta smaku”. Obie produkcje doczekały się wersji książkowych, co niezmiernie mnie cieszy, ponieważ oglądanie pań w akcji i słuchanie ich komentarzy nie jest moim ulubionym sposobem spędzania wolnego czasu. Coś mi w ich sposobie telewizyjnego bycia nie pasuje... Książka to co innego. Z wielkim zapałem zabrałam się za lekturę papierowej „Szczypty smaku”, ale, niestety, oczekiwania swoje, a rzeczywistość swoje. To naprawdę szczypta – objętości, przepisów, cennych, mądrych rad. Jest ładnie i nawet niewielką liczbę receptur można wybaczyć, ale dziewczyny najwyraźniej nie podeszły do pisania „książki” poważnie. Wiele tu niedociągnięć. Nie każdemu czytelnikowi zrównoważy je przyjemna szata graficzna i ewentualna sympatia do autorek.

środa, 25 grudnia 2013

Gąsienica z apetytem

Eric Carle, „Bardzo głodna gąsienica”
Tę książeczkę od ponad czterdziestu lat czytają miliony dzieci (i dorosłych) na całym świecie. Przetłumaczona na kilkadziesiąt języków, stała się absolutnym bestsellerem. Eric Carle, dziś już ponad osiemdziesięcioletni, utalentowany i niezwykle sympatyczny pisarz oraz artysta, stworzył opowieść – słowną, graficzną i manualną – która bawi i uczy. Jest bardzo krótka i prosta, ale niezwykle mądra i piękna. Dla dzieci będzie świetną, kształcącą rozrywką, a dla dorosłych kopalnią inspiracji i chwilą uśmiechu. A dlaczego właściwie piszę o niej w Kulinarnej czytelni? Cóż... w końcu główną bohaterką jest bardzo głodna gąsienica. Jej doświadczenie z przejedzeniem być może przemówi do rozsądku niejednemu dorosłemu, na przykład przy okazji planowania tradycyjnego świątecznego łakomstwa...

czwartek, 19 grudnia 2013

Pięć smaków zimy

Anna Czelej, „Zima w kuchni Pięciu Przemian”
Tegoroczna zima nas rozpieszcza, przynajmniej na razie. Zamiast szusować na nartach i rozcierać dłonie na siarczystym mrozie, cieszymy się pogodą niemal jesienną. Ale astronomiczna zima tuż, tuż i warto wiedzieć co dobrego, odżywczego i rozgrzewającego można przygotować do jedzenia o tej porze roku. Propagowana przez Annę Czelej lokalna, sezonowa kuchnia według Pięciu Przemian na pewno doda waszym zimowym posiłkom nowych kolorów! Od grudnia do marca trzeba się zabezpieczać przed chłodami, nie tylko zewnętrznie (kurtki, szaliki, czapki), lecz także wewnętrznie (ciepłe, sycące posiłki i rozgrzewające napoje). Jeśli chcecie gotować zimą prosto, smacznie, zdrowo i sezonowo, dbając przy tym o odpowiednie energetyczne zrównoważenie posiłków, polecam gorąco lekturę „Zimy w kuchni Pięciu Przemian”.

piątek, 13 grudnia 2013

Zielona magia

Victoria Boutenko, „Zielony eliksir życia”Jak często na waszym stole gości surowa zielenina? Nie przepadamy za zielonymi liściastymi warzywami, a jeśli już je jemy, to przetworzone termicznie, a więc zubożone pod względem składników odżywczych albo „ukrywane” pod warstwą innych składników, np. mięsa lub sera. Największą awersję do zielonego jedzenia mają dzieci, którym dbający o zdrową dietę rodzice starają się czasem coś przemycić, z różnym skutkiem. Sałaty, liście, nacie – toż to pokarm dla królików! Okazuje się, co zresztą nie jest nowym odkryciem, że królikom oddajemy to, co najbardziej wartościowe. Co zrobić, aby polubić zieleninę, a nawet zacząć się nią delektować? Jak przekonać do niej dzieci, by skorzystały z dobrodziejstw zielonego pokarmu? Odpowiedź jest prosta: pijmy zielone koktajle!

niedziela, 8 grudnia 2013

Smaki w piramidzie

Joanna Gorzelińska, „Piramida w kuchni, czyli zdrowo gotujemy”
Co łączy starożytny Egipt i zdrowe odżywianie? Piramida! Zapewne każdy z was widział kiedyś kolorowy stożek pokazujący co powinniśmy jeść, a czego unikać. Uczono nas o tym w szkole. Piramida żywieniowa jest symbolem zdrowej, zrównoważonej diety. Dla Joanny Gorzelińskiej stała się punktem wyjścia do stworzenia pięknej, zabawnej i niezwykle przydatnej publikacji dla dzieci, dzięki której maluchy będą mogły samodzielnie poznawać fascynujący świat kulinariów i przygotowywać zdrowe pyszności godne stołu faraona!

wtorek, 3 grudnia 2013

Śniadanie w Mieście Złodziei

Barbara O'Neal, „Sekrety uczuć”
Co powiecie na pyszne śniadanie, świeżo przygotowane w urokliwej Kawiarni Stu Śniadań? Możecie wybierać wśród setki smakowitych propozycji i w ten sposób wspaniale rozpocząć każdy dzień. Wielka szkoda, że taka kawiarnia istnieje tylko na kartach powieści Barbary O’Neal „Sekrety uczuć”. Akcja dzieje się w miasteczku Los Ladrones w Nowym Meksyku, gdzie los rzucił główną bohaterkę książki, Tessę Harlow. Kobieta, w dość trudnym momencie życia, postanawia odwiedzić miejscowość, w której spędziła swoje pierwsze lata, trochę odpocząć, popracować i… poszperać w przeszłości.