sobota, 18 sierpnia 2012

Owocowe wypieki w „serii nad seriami”

Halina Jachowska „Ciasta i ciasteczka z owocami”
Biblioteczka Poradnika Domowego to seria książeczek kulinarnych wydawanych od 1994 r. Zapewne każda gospodyni ma w domu choćby jeden tytuł z małym domkiem na okładce. Niska cena, charakterystyczna szata graficzna i pyszne, proste przepisy opracowane przez cenionych autorów. Czar wspomnień, który nadal ma swoją kontynuację. Nowe tytuły ukazują się niezmiennie od osiemnastu lat! Książeczka z tej serii pt. „Ciasta i ciasteczka z owocami” to pozycja w sam raz na lato. Od niej zaczynam przegląd tytułów Biblioteczki.

Wnętrze książkiJeśli jakaś seria wydawana jest od tylu lat, musi cieszyć się naprawdę dużą popularnością i sympatią czytelników. Taki fenomen nie zdarza się często. Na wierność odbiorców trzeba sobie zasłużyć... Dla Biblioteczki Poradnika Domowego piszą co miesiąc znani w kręgach kulinarnych autorzy, jak Hanna Szymanderska, Barbara Adamczewska czy Halina Jachowska. Możemy więc być pewni, że przepisy są sprawdzone, a potrawy smaczne. W każdej książeczce jest zamieszczonych od kilkudziesięciu do ponad stu przepisów, a część z nich zaopatrzono w kolorowe zdjęcia. W większości publikacji przy przepisach podawana jest zawartość kaloryczna (kalorie, białko, tłuszcz, cholesterol i błonnik) oraz liczba porcji. Uważam tę serię, wydawaną najpierw przez wydawnictwo Prószyński i S-ka, a od 2004 r. przez Prószyński Media, za wielki sukces. To kulinarna „seria nad seriami”!

Być może plan opisania i zrecenzowania zawartości wszystkich książeczek z Biblioteczki Poradnika Domowego uznacie za szalony, będę jednak konsekwentnie dodawać co jakiś czas kolejne tytułu. To naprawdę ogromna skarbnica kulinarnej wiedzy, wydawana w dość skromnej oprawie graficznej, ale dzięki temu w przystępnej dla każdego cenie. Książeczki dla tych, którzy bardziej cenią sobie rzetelność przepisów niż wyszukany sposób ich prezentacji. Warto zarezerwować dla nich miejsce na kuchennych półkach.

Wnętrze książki z przepisami wykorzystującymi śliwkiZacznę od tytułu stosunkowo nowego – wydanej w lipcu 2004 r. publikacji Haliny Jachowskiej „Ciasta i ciasteczka z owocami”. Pomysłów na owocowe wypieki jest mnóstwo. Pani Jachowska proponuje siedemdziesiąt dwa przepisy, z podziałem według rodzaju wykorzystanych owoców. Jeśli nie wiecie co zrobić z kilkoma kilogramami agrestu, wystarczy zajrzeć do spisu treści i zabrać się za pieczenie! Oprócz wypieków agrestowych znajdziecie tu także wyodrębnione przepisy z czereśniami, gruszkami, jabłkami, jagodami, jeżynami, malinami, morelami, porzeczkami, poziomkami, rabarbarem, śliwkami, truskawkami, wiśniami oraz owocami tropikalnymi (uznano za takie cytrusy, brzoskwinie czy winogrona), a także receptury wykorzystujące owoce mieszane.

Przepisy są bardzo różnorodne – łatwe placki z pianką lub kruszonką, ciasta bez pieczenia, serniki, torty, biszkopty, strudle, kruche tarty, babeczki oraz inne „drobiazgi”. Wszystkie oczywiście z owocami. Zachęcam do upieczenia sernika z agrestem (nigdy nie wpadłabym na takie połączenie!), czereśniowego strudla, pięknego ptysiowego tortu z malinami czy niezwykłej babki ponczowej, kryjącej w samym środku owocową niespodziankę. Jeśli lubicie owocowe ciasta, ale wolicie kupić gotowe w sklepie, przeczytajcie, co we wstępie pisze na ten temat autorka: „Tylko ciasta sporządzone w domu mają swój niepowtarzalny smak, a przede wszystkim są zdrowsze. Roztaczają też wspaniały zapach, który umila nastrój spotkań rodzinnych”. Zgadzam się w stu procentach! Własnoręcznie przygotowane, naturalne ciasto z prawdziwymi owocami, bez sztucznych aromatów i tony cukru, to najlepsze, co można zrobić dla siebie i swoich bliskich w leniwe, sierpniowe popołudnie.

Ocena: 6/10

Halina Jachowska, „Ciasta i ciasteczka z owocami”, Prószyński i S-ka 7/2004, seria Biblioteczka Poradnika Domowego, 96 s., cena 4,90 zł.